Geschiedenis Bergerhof

Geplaatst op door

Het gebied van de wijk Bergerhof had vroeger de naam Mussenberg en had bebouwing van kleine arbeiders huisjes. Veelal voor arbeiders van de steenovens. Het was gelegen tussen de Waterweg, de Europalaan en de Bergerhof, wat eerder de naam Hankweg had. Kaartje Bergerhof de Hank MussenbergHet waren in die tijd zandpaden. Het grootste gedeelte van het gebied was bouwland. Er werd veel tabak geteeld welke in droogschuren werd gedroogd. Later werd het gebied bouwland voor graan. De naam Bergerhof komt van een boerderij, die ooit gestaan heeft op de plaats waar nu de ijzeren trap naar de Beukenlaan en het Beekdal begint.  Bergerhof is dus Bergerhoeve -boerderij.  De naam Mussenberg is hierdoor dus veranderd in Bergerhof.

In het gebied van de Bergerhof zijn in de late jaren zestig, van de vorige eeuw, negen portiekflats en een kleuterschooltje gebouwd. Deze zijn in de jaren 2010-2011 gesloopt en er is toen een nieuwe wijk met gezinswoningen, dubbelwoningen en twee appartementencomplexen gerealiseerd.

Sanders - Beekman
In de nieuwe wijk zijn twee straten vernoemd naar de eigenaren van de toenmalige papiermolen in het Beekdal, de heer Willem Sanders en zijn vrouw Cornelia Beekman. Zij kochten in 1853 de papiermolen, die al gebouwd was in 1720. Ooit aangedreven met waterkracht van de beek, later met stoomkracht. Het bedrijf kwam in 1907 in handen van de papiermakers van Gelder en zonen.

Papierfabriek van Gelder &ZnEind jaren zeventig verdween de fabriek van Van Gelder uit het beekdal naar de nieuwe fabriek aan de Rijn. In het gedeelte nabij de Waterweg, dat vanaf de zomer 2014 nog gebouwd zal gaan worden, zal de naam Mussenberg gaan dragen. Zo is de geschiedenis weer rond.